Breiboeken

Geld uitgeven voor een breipatroon is echt niet nodig, want er zijn ontelbaar veel gratis patronen op internet te vinden. Boeken kunnen echter heel inspirerend zijn en nuttige aanwijzingen geven om je de techniek eigen te maken.

garden_party_knitted_tea_cosy

Het is enorm leuk om in online boekenkasten te struinen en boeken te vinden varierend van handleidingen voor beginners (Breien voor Dummies, Mutsen breien Mutsen, Hoe Overleef ik Breien)  tot boeken met heerlijk ingewikkelde patronen (200 Fair Isle Breipatronen, Kantbreien, Twee Sokken Tegelijk Breien op de Rondbreinaald). Breien voor Dummies is bijzonder volledig en daarmee ook zeer bruikbaar voor de wat meer gevorderde brei(st)er. Ik wil de Nederlandse lezer niet de klassieker Knitting without Tears onthouden. Dit boek is in 1971 geschreven door brei-goeroe Elizabeth Zimmerman. Zij bracht een revolutie in de breiwereld teweeg met haar pleidooi voor het gebruik van de rondbreinaald.

Vergeet ook niet om even te googelen op ”gebreide theemutsen” en de stille getuigen van vergaande breigekte te aanschouwen.

Hieronder vind je een paar willekeurige voorbeelden van boeken die ik leuk vind en die anderen wellicht ook inspireren. Laten we de lat hoog leggen!

Link naar VisserstruienVisserstruien

Dit boek vertelt hoe men in ieder Nederlands vissersdorp zijn eigen specifiek patroon voor visserstruien gebruikte. Dat stelde hen namelijk in staat om in het geval van verdronken schipbreukelingen de identiteit van de visser te herleiden. Vrouwen in vissersdorpen hadden overigens ook hun eigen klederdracht, wellicht om herkenbaar te zijn als ze buiten het dorp naar de markt gingen. Het boek – met daarin 60 breipatronen – is zowel in het Nederlands als in het Engels verschenen (Dutch Traditional Ganseys). Te verkrijgen in de plaatselijke breiwinkel.

 

knit your socks on straightSokken op Twee Pennen

Dit boek zal waarschijnlijk op prijs worden gesteld door veel beginners die graag sokken willen breien. Sokken zijn een leuk klein breiwerkje en je hoeft geen fortuin aan breiwol uit te geven, maar je ziet misschien op tegen het breien op vier pennen of op de rondbreinaald. Het boek is in Nederland te koop, maar ik heb geen Nederlandse vertaling kunnen vinden.

 

link to shetland lace knitting

Kant Breien

Kant breien mag wel de ‘extreme’ brei-variant heten, de ultieme brei-prestatie. Maar heus, als je recht van averecht kunt onderscheiden, de draad extra kunt overslaan en twee steken samenbreien, en je koopt van dat zijdeachtige, donzige, vederlichte garen, dan ligt dit binnen ieders bereik. Ze werden traditioneel gebreid als huwelijkscadeau en het criterium voor een geslaagde sjaal was dat je hem door je trouwring moest kunnen halen. Dus als een van je vriendinnen gaat trouwen, weet je wat je te doen staat.

 

Link to Knitted Gardens by Jan Messent

Aardappelen, Tomaten & Brei

Normaal gesproken ben ik meer voor het breien van kledingstukken, want het idee is duurzaam produceren en niet nog meer dingen maken die niemand echt nodig heeft. Maar deze gebreide tuinen zijn zo buitenissig dat ik er een uitzondering voor maak.  Als je ook de inhoud van het boek wilt bekijken: de Amsterdamse breiwinkel De Afstap heeft het in de kast staan.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *