Breipatronen

Pompon VintageHet aantal breipatronen op internet is ontelbaar. Ik laat er hier een aantal zien inclusief de vindplaats, zodat je een beetje een idee krijgt.

Link to Zeeman Muts pattern

Voor beginners lijkt de Zeeman site me een goed vertrekpunt. Inderdaad, de Zeeman, de goedkope blauw-gele kledingwinkel die ook de afgelopen twee decennia toen breien uit de mode was, doorging met het verkopen van breiwol. Op hun “Muts Have” web site – leuke woordspeling – vind je een heel aardig aanbod van gratis patronen voor mutsen, sjaals en wanten.

1930 silk underwearEen andere geweldige vindplek voor breipatronen is de Knitty, een online brei magazine uit Engeland. Hier vond ik het patroon van het zijden lingeriesetje met de naam ‘1930’ en een leuk truitje genaamd Emmaline.

vintage green sweater with peter pan collarEmmaline shirt

 

 

 

 

 

 

 

Het groene truitje met het Peter Pan kraagje is te vinden op Miss Julia’s Vintage Patterns. Superleuke vintage kleding!

Op deze website staan ook de patronen die ik zelf bedacht heb. Ik ben pas begonnen met publiceren dus het is nog in ontwikkeling.

De meeste uitgebreide en best doorzoekbare site is Ravelry.com. Dit is een gratis ‘social network’ website voor brei(st)ers en de leden delen er allerlei wetenswaardigheden over breien: de breiwerkjes waar ze mee bezig zijn, soorten breiwol en waar deze worden verkocht, en patronen, heel veel patronen. Sommige daarvan kosten een paar dollar, vele zijn gratis. Nadat je je hebt aangemeld, kun je door de patronen zoeken met hele specifieke zoektermen zoals breitechniek of ethnische stijl, naast  uiteraard geslacht, maat en woldikte. Op het moment dat ik dit schrijf zijn er 3,378,501 gebruikers afkomstig uit ieder uithoek van de wereld!

Cascade Luna Summer Lace T-shirtstill light tunic knit the hell outDe patronen links en rechts komen van Ravelry. Als je de site bezoekt zul je zien dat een en hetzelfde patroon door meerdere mensen is uitgevoerd en dat het eindresultaat er iedere keer verschillend uit ziet.

De Still-Light-Tunic zoals die te vinden is op Ravelry ziet er anders uit dan het exemplaar hier rechts. De jurk rechts is te vinden op het weblog van de vrouw die de jurk draagt en dat brengt me op een andere belangrijke bron van brei-ideeen: brei-blogs. Haar blog heet Knit the Hell Out en is inspirerend door de kwaliteit van haar breiwerk maar ook omdat ze het breien linkt aan een duurzame levensstijl. Andere blogs die ik volg zijn:

Allnightknits – een grappige blog, geschreven door een vrouw die haar slapeloosheid benut voor nachtelijke breiavonturen.

Woolwinding – een goedgeschreven informatieve blog die niet alleen over breien gaat maar ook over het verven van wol, schapen en schaapherders!

wol geverfd met eetbare planten

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *