Wolwinkels in Amsterdam en andere streken

Voor vrijwel alle wolwinkels in Amsterdam geldt dat ze gerund worden door kundige breiliefhebbers die hun klanten met graagte uitgebreid adviseren. Je kunt met een patroon naar de winkel gaan en je laten adviseren welk garen geschikt is en welke breipennen erbij passen. Ze kunnen je helpen bij het kiezen van een patroon dat bij je vaardigheden past en als je vastloopt en je breiwerk mee naar de winkel neemt, helpen ze je weer op weg.

Amsterdam Oost

handmade heaven middenweg

Handmade Heaven

Handmade Heaven
Middenweg 31

Deze  winkel heeft een heel divers assortiment aan materialen voor allerlei vormen van knutselen en handwerken. Er is ook een groot aanbod van workshops, waaronder verschillende geschikt voor kinderen. Daarnaast kun je ook individueel les krijgen van de eigenaresse. De winkel heeft een grote voorraad betaalbare maar kwalitatief goede garens, omdat zij graag laagdrempelig wil zijn voor de beginnende brei(st)er. Er is echter ook een voorraad handgeverfde merinowol in prachtige kleuren.

Amsterdam Centrum

Link to Weldraad

Weldraad

Weldraad
Haarlemmerdijk 147

Weldraad is gespecialiseerd in ecologische garens, waaronder bijvoorbeeld wol versterkt met bamboe. Ze hebben prachtige wolsoorten in huis en mooie, grote voorbeeldlappen.

Heel leuk is de mogelijkheid om restanten wol in te brengen, die dan in de winkel verkocht worden. Mijn favoriete garen uit de collectie is de Hundertwasser – Die Straße zum Sozialismus, vooral om de naam! Je kunt hier najaar 2014 terecht voor brei- en haaklessen en verschillende andere workshops.

De Afstap

De Afstap

De Afstap
Oude Leliestraat 12

Dit is een van de oudste breiwinkels in Amsterdam hetgeen ook af te leiden valt uit de collectie, die onafzienbaar is. De hoeveelheid breiboeken en garens is enorm. Ook hangt de winkel vol met weelderige truien, sjaals en omslagdoeken. Sommige daarvan zijn gemaakt van de sjieke garens waar deze winkel patent op heeft: super pluizige, ragfijne en zachte wolsoorten. Wel prijzig, maar als je toch wat moois gaat breien… De cursussen die de Afstap heeft gepland voor dit najaar zijn onder andere truien breien, haken voor beginners en breien met kleuren.

Link to Penelope craft

Penelope Craft

Penelope
Kerkstraat 117

Penelope Craft heeft eveneens uitsluitend natuurlijk garens in haar assortiment. Een enorme collectie schitterende garens met daarin bijvoorbeeld een kasjmier & zijde mix en baby alpaca, of een garen met de mooie naam Baa Ram Ewe – Bramley Baths. Mooie garens met dienovereenkomstige prijzen. De site is in het Engels (naast het Nederlands), dus geschikt voor niet-Nederlands sprekende Amsterdammers. Iedere eerste zaterdag van de maand zijn er workshops voor beginners.

Amsterdam West

Link to Wolboetiek Sylvia

Wolboetiek Sylvia

Wolboetiek Sylvia
Bos en Lommerweg 226

Wolboetiek ‘Sylvia’ is een winkel in handwerkbenodigdheden in Bos & Lommer. Het assortiment variëert van wol en fournituren tot papier, borduurgaren, borduurpatronen, patroonbladen of patroonboeken. De site is nog niet helemaal af, dus je moet zelf naar de winkel om te kijken wat ze allemaal hebben.

Amsterdam Noord

Link to De Vlotte Knot

De Vlotte Knot

De Vlotte Knot
Schellingwouderdijk 251-b

De Schellingwouderdijk is geen winkelstraat en een beetje uit de route, maar het is wel een leuke fietstocht. Uit de website kun je opmaken dat er een uitgebreid assortiment breigarens verkrijgbaar is.

Interessant zijn de workshops “Fair Isle knitting” die gratis  worden aangeboden bij de aanschaf van breiwol voor minimaal € 25.-  De sjaal op de afbeelding hiernaast is gemaakt met deze techniek, maar de meeste Fair Isle patronen zien er iets traditioneler uit.  De workshops worden een keer in de maand aangeboden.

Elders

Link to Het Kleine Winkeltje Geschiedenis

Link to Het Kleine Winkeltje

Het Kleine Winkeltje

Het Kleine Winkeltje
Pastoorgraatweg 36
6566 DB Millingen aan de Rijn (bij Nijmegen)

Het al sinds 1891 bestaande Kleine Winkeltje zou wel eens de enige wolwinkel kunnen zijn met een geschiedenis pagina op zijn website. Niet alleen verkopen ze de breigarens uit mijn jeugd (Durable-onovertroffen) voor schappelijke prijzen, maar ook hebben ze daarnaast lekker ouderwetse onderbroeken en pyama’s in de aanbieding. Het gastenboek is amusant om te lezen, vol met dankbare reacties van mensen die eindelijk een degelijke pyjama voor hun oude moeder hebben gevonden.

Gelukkig hebben ze de sprong naar het heden weten te maken en wordt alles nu ook online verkocht, want Millingen ligt helemaal bij de Duitse grens.

Online winkel

Link to Textielfabrique

Manos del Uruguay Wol

Textielfabrique

De Textielfabrique verkoopt garens en stoffen die zowel duurzaam als fair-trade zijn. Zoals bijvoorbeeld het garen hiernaast, afkomstig van een door vrouwen gerunde non-profit organisatie in Uruguay – Manos del Uruguay – die de garens inkoopt van coöperaties en onafhankelijke ambachtslieden.

De Textielfabrique site is ook interessant omdat er heel veel achtergrond informatie op staat over duurzame productieprocessen en de certificatie van ecologische garens.